AjaxSearch error: AS_landing parameter has been renamed landingPage. Read ajaxSearch_version_193.txt file.

BJELASNICA
RSG Sarajevo
REKLAMA NA JAHORINA.BA
AFTER SKI PARTY
SECAM
Vremenska prognoza na Jahorini Pravila ponasanja na skijalistu Znakovi na skijalistu

Olimpijada '84

Nezaboravni sportski događaj, XIV Zimske olimpijske igre. od 8. do 19.februara 1984

 

    

 

Organizacija XIV Zimskih olimpijskih igara, od 8. Do 19.februara 1984 povjerena je Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Svijetu su bile otkrivene prirodne ljepote Bjelašnice, Igmana, Jahorine i Trebevića. U programu ZOI bili su organizovani ski sportovi: alpsko skijanje na Bjelašnici i Jahorini, bob i sankanje na Trebeviću, hokej na ledu i umjetničko klizanje u Zetri i Skenderiji, nordijsko skijanje, biatlon i skokovi na Igmanu.

Istaknuti pojedinci iz ovih oblasti su:
Jure Franko, koji je osvojio prvu medalju za Jugoslaviju na ZOI u povijesti; bilo je to srebro u veleslalomu.
Marja-Liisa Hamalainen je osvojila sve tri pojedinačne utrke u nordijskom skijanju.
Gaetan Boucher (Kanada) i Karin Enke (Istočna Njemačka) su osvojili po dva zlata u Brzom klizanju, dok je ženski tim Istočne Njemačke osvojio 9 od 12 mogućih medalja u tom sportu.
Biatlonac Eirik Kvalfoss iz Norveške je osvojio po jedno zlato, srebro i broncu.
Blizanci Phil i Stiv Mahre iz SAD-a su osvojili prvo i drugo mjesto u slalomu.
Jayne Torvill i Christopher Dean, plesni klizački par iz Velike Britanije, su svojim nastupom osvojili suce koji su im dali maksimalne ocjene za umjetnički dojam. Oduševljeni su bili i gledatelji, te je taj par ostao upamćen kao jedna od najomiljenijih i naimpresivnijih pobjednika u umjetničkom klizanju u olimpijskoj povijesti.

Za učešÄ‡e na XIV ZOI prijavile su se reprezentacije 49 nacionalnih olimpijskih komiteta, što je rekordan broj u historiji zimskih olimpijskih igara uopšte.U Sarajevo je stigao i rekordan broj učesnika - sportista i njihovih pratilaca - više od 2 500. Sarajevo je otvorilo srce i ponudilo dobrodošlicu svima, bez obzira odakle stižu, na rasnu ili vjersku pripadnost, ideološku ili političku opredjeljenost.

Vrata su bila otvorena svim sportistima i svim ljubiteljima i poštivaocima svijeta sporta i olimpijskih igara. Gledanost olimpijskih igara je bila na zavidnom nivou, naime 60 000 Sarajlija na stadionu, nekoliko miliona ljudi iz okolnih zemalja i oko dvije milijarde stanovnika posredstvom TV na svim merdijanima svijeta bili su svjedoci spektakla koji je predstavljao dostojan uvod u Igre - Igre za nezaborav.

Igre u Sarajevu su bile istinski praznik sporta i mladosti naše planete i još jedanput su čitavom svijetu pokazale ogromnu ulogu koju ima sport u učvršÄ‡ivanju mira, prijateljstva i razumjevanja meÄ‘u narodima.

 

   Hotel Board
Jahorina  Hotel Vučko
Jahorina  Hotel Termag
Jahorina  Hotel Bistrica
Jahorina

13.11.2014
Visina snijega 45 cm
Vrijeme Sunčano
Liftovi u funkciji
Dvosjed Poljice Radi
Å estosjed Ogorjelica I Radi
Dvosjed Ogorjelica II Radi
Dvosjed Skočine Radi
Ski lift Poljice Radi
Ski lift Željo Radi
Ski lift Olimpik Radi
Baby ski lift Poljice Radi
TAKMICENJA i DOGADJAJI